Село Дорогостаї, 1916 р.

Хрінники та сусідні села на столітніх фото

У фондах Австрійського державного архіву знаходиться велика колекція ретро світлин часів Першої світової війни. Фотозібрання нараховує кілька десятків тисяч кадрів, які стосуються столітньої історії території Великої Волині.

Серед цих світлин вдалось розшукати фото, які були зроблені на території сіл сучасного Демидівського та сусідніх районів Рівненської області.

Село Боремель, 1916 р.

Знайдені фотографії датуються 1916 роком. Їх зробив невідомий австрійський солдат, який перебував на території Волинської губернії в роки Першої світової війни.

Натрапили знахідку випадково, більшість підписів до фото містили граматичні помилки на німецькій мові, тому віднайти фото відразу не вдавалось.

До вашої уваги поодинокі світлини таких населених пуктів, як Адамівка, Бокійма, Боремель, Муравиця та Хрінники. Усі ці населенні пункти в 1916 році входили до Боремельської та Млинівської волостей Дубенського повіту Волинської губернії. Протягом 1915-1916 рр. ця територія кілька разів переходила із рук в руки військ Австо-Угорської та Російської імперії.

Село Хрінники, Перша Світова війно 1916й рік
Село Хрінники, 1916 р.

На фото, яке було зроблене в селі Хрінники можемо побачити переправу через річку Стир. Такі фото столітньої давнини є рідкістю для цього регіону. Завдяки таким кадрам можна побачити, якою була тогочасна місцевість, і порівняти наскільки великі зміни відбулись за 100 років.

Усі ці світлини в майбутньому можуть стати чудовою ілюстрацією для майбутніх туристичних маршрутів по Демидівському району. Одним із них міг би стати «По пам’ятних місцях Першої світової війни», він зацікавив би не лише вітчизняних, а й закордонних туристів. Подібні маршрути користуються неабиякою популярністю в Європі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *