Храм села Вовковиї 100 років тому

Демидівський район багатий на цікаві пам’ятки археології та архітектури, оглянути які б було цікаво не лише місцевим мешканцям, а й громадянам інших держав.

Історія окремих населених пунктів цього регіону є ще не достатньо дослідженою сьогодні, багато цікавих фактів втрачені, забуті з плином часу і вимагають ґрунтовних пошуків у архівах та писемних джерелах. Особливо це стосується історії маленьких сіл.

Храми Демидівщини мають цікаву історії й багатьом з них вдалось зберегтись до наших часів. Одним із таких є православна церква в селі Вовковиї.

В колекції світлин Австрійського державного архіву вдалось відшукати ретро фото, на яких можна побачити, яким цей храм був на початку ХХ століття. Окрім самої споруди церкви можемо також побачити забудову тогочасних Вовковий. На кадрах, які були зроблені фотографами айстро-угорської армії зображені солдати, які в роки війни дислокувались на території села. Серед тематики представлених фото, спортивні змагання австрійських солдат, які проходили майже перед самим храмом, який виглядає на фото новим. І це не випадково. Адже з історії святині знаємо, що будівництво церква у Вовковиях було розпочате в 1901 році.

Церкву будували за кошт місцевого населення. Керівником будівництва був місцевий майстер Христецький. Храм було побудовано у формі хреста, і це можна побачити, якщо дивитись на нього згори, до прикладу, за допомогою аерофотозйомки.

Іконостас для святині придбали чехи, які проживали тоді в Вовковиях. 27 вересня 1905 року на свято Воздвиження Чесного Хреста було церкву бул освячено. Першим настоятелем храму був священник Божовський.

Представлена колекція може бути цінним джерелом для написання для вивчення села, регіону, а також кращого ознайомлення туристів із пам’ятками Демидівщини.

Джерело фото: https://www.europeana.eu

1 comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *